Piatra Craiului 2008
O ieşire de weekend, e drept mai prelungit puţin, ne aduce iarăşi in Piatra Craiului. De fapt am tot plănuit să ajungem în Rodnei, dar când a venit sorocul, am constatat că pentru zona de nord a ţării se anunţă ploi în timp ce pentru Meridionali se prognozează vreme bună. Am ajuns până la Plaiul Foii cu o maşină şi ne-am cazat la cabana veche la un preţ ce nu merită să te chinui în cort. După o primă excursie pe Brâul de Mijloc de la Termopile la Lanţuri, pe o vreme cam ceţoasă, şi asupra căreia nu mai insist, traseu fiind descris în detaliu în "Piatra Craiului 2006", a urmat o nouă porţiune din Brâul de Mijloc.

1. La Lanţuri - Brâul de Mijloc - Poiana Închisă - Marele Grohotiş - Plaiul Foii
 
De această dată am parcurs porţiunea dintre La Lanţuri şi Poiana Închisă. Un traseu foarte frumos, cu porţiuni de traseu mai expuse, care necesită ceva efort, dar mai ales îndemânare şi siguranţă la căţărare. Dificultatea nu depăşeşte pe cea de La Lanţuri doar că nu mai sunt montate lanţuri, dar pentru cei obişnuiţi cu acel traseu nu vor fi probleme. Spre deosebire de Brâul din stânga Lanţurilor amintit mai devreme, acesta este mai lat si mai aerisit, fără copaci şi cu puţin jnepeniş. Mai mult, în prima parte Brâul de Sus şi cu cel de Mijloc sunt comune. Foarte importante sunt două repere în acest traseu : punctul de intrare dinspre La Lanţuri şi punctul de despărţire a celor două Brâie. Poteca este marcată cu momâi de piatră care nu pun probleme serioase de orientare.
Intrarea în traseu se face din traseul La Lanţuri în porţiunea unde traseul face un ocol (şi singurul !) mai mare către stânga, pe un urcuş plin de grohotiş. Aici pe partea dreaptă (opus a ceea ce indică săgeata !) sunt mai multe pante înclinate, şi vom urca pe una din ele, de preferat pe cea mai din spate unde se înfundă urcuşul. Odată ajunşi sus, vom găsi cu uşurinţă poteca marcată pe alocuri momâi de piatră. Aspectul traseului este clasicul zigzag, cu urcuş spre dreapta pe piciorul culmilor ce coboară din creastă şi cu coborâri spre stânga prin văile seci. Deşi poteca mai dispare uneori, ne orientăm şi cu ajutorul momâilor. Tendinţa traseului este de urcare şi după aproximativ o oră, vom ajunge în punctual cel mai înalt al traseului.
În acest punct este foarte importantă orientarea : nu vom urma cota de nivel ce reprezintă de acum Brâul de Sus, ci vom coborî în dreapta, având ca punct de orientare două brâne paralele ce se văd în dreapta-jos (vezi foto !). Coborârea se face în două etape, mai întâi prin iarbă până traversăm valea seacă din faţă, apoi urcăm puţin căutând poteca care este mascată la început de jnepeniş. Urmează o a doua etapă de coborâre prin grohotiş până la baza celor două brâne amintite mai devreme. Vom urca pe una din ele (de preferat stânga !) folosindu-ne puţin şi de mâini, panta fiind destul de abruptă. Cele două brâne se unesc undeva în vârf. Coborârea de pe cele două brâne , se face pe un vâlcel abrupt şi plin de grohotiş dar vom prefera partea din dreapta înierbată şi care face coborârea mai uşoară.
Coborârea se termină sub imensul perete vertical al Padinei Lăncii. Traversăm firul secundar al Padinei Lăncii şi vom urca din nou pentru a trece în firul principal al Padinei. De aici se vede deja foarte bine Poiana Închisă. Vom ajunge curând în Poiana Închisă, urcând ajutaţi de un lanţ pe un perete vertical şi uneori ud. Privind la marele perete ce închide Poiana înspre creastă, ora 12 să zicem, această intrare este la ora 7. Urcând spre centrul Poienii, vom găsi un binemeritat izvor de unde ne putem reînnoi rezervele de apă. Din centrul Poienii se vede la ora 3 şi ieşirea înspre creastă. Soarele şi efortul de până acum ne-au cam obosit un pic, mai ales că la despărţirea celor două brâie am rătăcit poteca şi am pierdut ceva timp şi efort de pomană.
Ieşirea spre Marele Grohotiş este la ora 5, prin jnepeniş în prima parte, apoi prin iarbă şi grohotiş. Coborând spre Marele Grohotiş, se vede foarte bine în faţă şi traseul Brâul Roşu, care urcă din Marele Grohotiş. Odată ajunşi la peretele Marelui Grohotiş, după o coborâre "patinată", vom întâlni poteca Brâului de Jos, adică cea turistica. De aici până în Plaiul Foii vom mai avea de mers aproximativ 2 1/2 h. Asta face ca întreg traseul cu pauze cumulate de o oră, să dureze în total cam 9 ore ! Aşa cum spuneam, traseul este foarte spectaculos dar se recomandă celor cu ceva experienţă în căţărare şi orientare fără marcaje clasice. Albumul foto complet realizat în Piatra Craiului se găseşte la : Piatra Craiului 2008 (vezi album ...)