Ce punem în rucsac ? Partea a-II-a
Echipamentul individual
 
 
După generalităţile prezentate în prima parte, ar fi totuşi momentul să trecem şi la ceva mai concret. Echipamentul individual se referă la acel echipament care este necesar fiecarui membru al echipei la care se va adăuga evident şi o parte din echipamentul comun.
 
La ora actuală există , în magazinele de specialitate, echipament de bună calitate, gândit şi făcut special pentru excursiile pe munte. Din păcate calitatea are un preţ destul de ridicat şi nu oricine are posibilitatea sau este dispus să investească câteva milioane în echipament. Dacă plăcerea (sau chiar pasiunea) de a merge pe munte ne "prinde" putem să ne modernizăm echipamentul şi mai târziu. Am întâlnit destui carora le-a "plăcut" foarte mult pe munte dar nu au mai putut fi convinşi să repete experienţa!
 
 
 1. Rucsac 12. Pantaloni scurţi
 2. Sac de dormit13. Jambiere
 3. Saltea de burete14. Şosete
 4. Chiloţi, slipi15. Ghete
 5. Maieu16. Şlapi
 6. Tricouri subţiri17. Adidaşi
 7. Tricou gros18. Fes
 8. Flanea19. Batistă
 9. Trening20. Şapcă de soare
10. Hanorac21. Periuţă de dinţi
11a. Pelerină de ploaie22. Sac de plastic
11b. Beţe tracking
Explicaţii :
 
 
1. Rucsac - cei mai eficienţi sunt cei "cilindrici" care se găsesc la ora actuală în comerţ şi e de preferat unul de 60-80 litri. Nu este necesar să fie plin întotdeauna. Este de preferat unul mai mare în care să încapă majoritatea lucrurilor (de preferat toate!) decât unul mic de care să agăţăm jumătate din lucruri ca în pomul de Crăciun. Sunt buni şi cei cu cadru metalic, mai vechi , care au avantajul unei bune aerisiri a spatelui. Dezavantajul este ca sunt mai voluminoşi şi poţi avea probleme cu ei în zonele mai dificile (custuri, hornuri). Pentru rucsac se poate confecţiona sau cumpăra o husă impermeabilă. O soluţie şi mai elegantă este o pelerină de ploaie care se poate îmbrăca şi peste rucsac. Rucsacii tip militar (pescar) nu sunt recomandaţi fiind greu de încărcat şi incomozi.
 
2. Sac de dormit - pentru vară este bun unul ceva mai subţire (şi mai uşor) cu sau fără glugă. Dacă perioada în care plecăm este mai rece (începutul sau sfârşitul verii şi nu numai) nu ezitaţi să luaţi unul normal. Pentru câteva sute de grame în plus vom fi scutiţi de "dârdâială". Dacă va fi purtat în exterior este necesară şi o husă în care să încapă cât mai bine împăturit (rulat). Din păcate sacii de dormit comuni (care se găsesc cam peste tot !) sunt grei, puţin compresibili si oferă o izolare termică mică. Pentru cine işi permite şi foarte recomandat pentru cei ce vor campa in zone mai înalte, este de preferat achiziţionarea unui sac de la magazinele specializate în echipament montan. Aceştia sunt mai uşori, compresibili (ocupă mai puţin spaţiu) şi au specificate şi temperaturile recomandate de folosire. Dintre acestea (de obicei 3), cea mai importantă este temperatura de confort, care este recomandat să fie undeva între 0 şi +5 grade Celsius. Cu un astfel de sac se poate dormi, pe timp de vară, cam oriunde în munţii din România.
 
3. Saltea de burete - este absolut necesară dacă vom dormi în cort. Având în vedere că este destul de uşoară este bine să o avem şi atunci când dormim în refugii sau în cabană în sala de mese. Se poate confecţiona o husă sau două cercuri de elastic cu care să o strângem rulată. Husa o va feri să fie sfâşiată atunci când trecem prin jnepeniş şi nu numai.
 
4. Chiloţi, slipi - numărul acestora depinde de durata excursiei, dar nu trebuie să exagerăm: 2-3 perechi sunt suficiente. Şi un slip este binevenit pentru o baie într-un râu sau lac.
 
5. Maieu - chiar dacă în mod obişnuit nu purtaţi, este bine să-l aveţi. În perioadele reci sau noaptea este binevenit . Unul maxim două sunt suficiente.
 
6. Tricouri subţiri - cu mânecă scurtă, de preferat cele de bumbac. Nu este necesar (nici recomandat!) să fie noi. Oricum după câteva zile de mers cu rucsacul în spate vor fi "compromise". 2-3 sunt suficiente având în vedere că le mai putem spăla (clăti măcar).
 
7. Tricou gros - cu mânecă lungă şi de preferat flauşat pe interior. Unul, maxim două vor fi suficiente.
 
8. Flanea - pulover, la baza gâtului sau pe gât, de lână sau PNA. Dacă luăm şi trening este suficient unul, dacă nu, două.
 
9. Trening - deşi puţin demodat este încă necesar dacă nu avem alte alternative. Este recomandat unul de PNA flauşat în nici un caz dintre acelea foarte subţiri de "decor" care umplu bazarele. Dacă renunţăm la bluză, este necesară o flanea, dacă renunţăm la pantaloni va trebui să găsim o alternativă pentru perioadele friguroase sau noaptea.
 
10. Hanorac - de preferinţă impermeabil şi care ne va apăra de ploaie si vănt. Trebuie sa fie suficient de larg să încapă peste alte haine (flanea, trening).