Ce punem în rucsac ? Partea a-IV-a
Echipamentul comun
 
 
Este echipamentul care, în general, este necesar grupului fără a fi necesar fiecăruia în parte câte un exemplar. Articolele respective vor fi distribuite între membrii grupului funcţie şi de condiţia fizică a fiecăruia.
 
 
1. Cort 16. Pastă de dinţi
2. Hărţi17. Medicamente
3. Aragaz18. Bărdiţă
4. Aparat foto19. Hârtie igienică
5. Oală20. Detergent
6. Lingură21. Şampon
7. Cuţit22. Documente
8. Castron23. Borsetă
9. Cană24. Deodorant
10. Chibrit25. Cărţi de joc
11. Lanternă26. Unghieră
12. Prosop27. Diverse
13. Bidon apă28. Telefon mobil
14. Aţă şi ac29. Cremă ghete
15. Săpun30. Cremă faţă
 
Explicaţii :
 
 
1. Cort - este o altă piesă de rezistenţă a echipamentului. La ora actuală se găsesc corturi moderne destul de uşoare şi ieftine. Este de preferat unul în două straturi. Un cort de 2 -3 persoane poate adăposti uşor 3 - 4 persoane (chiar dacă mai înghesuiţi!). Chiar dacă e nou ar fi bine să-i verificaţi rezistenţa la ploaie înainte de a pleca, pentru a face mici retuşuri. Se recomandă confecţionarea unei prelate din folie de plastic (subţire!) care să fie pusă dedesubt. Chiar dacă este nou sau mai ales dacă a fost împrumutat (de la sau la cineva) ieşiţi la iarbă verde şi montaţi-l să vedeţi dacă este complet (beţe şi ancore) şi dacă nu e rupt şi trebuie remediat.
 
2. Harţi - nu plecaţi niciodată fără hartă. Este de preferat să faceţi copii după hărţile originale (care se pot deteriora in timpul excursiei). Harţi se găsesc şi la cabanele de pe traseu (uneori!) dar nu vă bazaţi pe acestea. Chiar şi pentru traseele cunoscute este bine să avem harta cu noi : oricând poate apare o schimbare de itinerar, voit sau fortuit, şi riscăm să ajungem pe un traseu necunoscut.
 
3. Aragaz - sau orice mijloc de încălzire (pregătire) a hranei. Foarte convenabile erau spirtierele cu spirt solid. Din păcate au dispărut de pe piaţa de mai multi ani fiind înlocuite (cu succes zic eu ) de aragaze cu gaz lichefiat (primus cu gaz). Acestea se găsesc la magazinele de profil (montan sau supermarket-uri). Sunt relativ uşoare, destul de mici şi uşor de folosit. Nu vă bazaţi pe focul de lemne de la faţa locului, pentru că e greu de făcut, în multe zone nu veţi găsi din ce să-l faceţi iar în multe zone este şi interzis să faceţi focul. Mai mult, focul de lemne are prostul obicei să bage în "boale" toate recipientele expuse la foc, în sensul că se murdăresc de funingine greu de îndepărtat fiind apoi greu de transportat fără să murdărim şi altele.
 
4. Aparat foto - un accesoriu absolut necesar pentru "aducerile aminte". Dacă este unul clasic (mai foloseşte cineva oare) nu uitaţi să luaţi şi filme. Pentru cele digitale, nu uitaţi accesoriile : carduri de memorie, acumulatori, încărcător etc... Pentru cine nu este fotograf înrăit, este suficient un aparat normal (compact) dar care să facă totuşi fotografii bune (peisaje). Unul mai pretenţios este greu şi greu de mânuit. În general, nu-ţi permiţi să pierzi minute preţioase pregătind şi strângând aparatul de fotografiat, iar ca să-l ţii la îndemână rişti să-l loveşti.
 
5. Oala - o oala de aluminiu de 2-3 litri funcţie de mărimea grupului. Este suficientă şi pentru ceai, cafea şi pentru o supă. Dacă are şi capac nu ezitaţi să-l luaţi. Veţi economisi timp şi combustibil, ambele la fel de preţioase uneori pe munte.
 
6. Lingură - câte una de persoană este suficientă. Din aluminiu sau cromată dar subţire (uşoară). Nu are rost să luaţi furculiţă sau linguriţă. Veţi reusi să mâncaţi cu ea şi ce se mănâncă cu furculiţa (dar nu veţi reuşi să mâncaţi o supă cu furculiţa!).
 
7. Cuţit - este suficient unul dar cu vârf ascuţit ca să poată fi folosit şi la deschiderea conservelor. Nu vă încurcaţi cu cuţite multifuncţionale şi nici cu cele gen "Rambo" care stau frumos la brâu dar atât !
 
8. Castron - ceva mai adânc dar mic. Unul cu diametrul de 15 cm va fi suficient sa servim si o supa si eventual felul doi. Poate fi de plastic dar se găsesc din tablă subţire foarte uşoare.
 
9. Cană - pentru ceai şi/sau cafea, apă. Evident atât castronul cât şi cana e bine să fie câte unul pentru fiecare, dacă nu vrem să ne aşteptăm rândul la masă, şi oricum nu sunt grele şi nici voluminoase.
 
10. Chibrituri - pentru aprins focul (aragazul). Este necesară şi o brichetă (mai puţin sensibilă la umezeală !).
 
11. Lanternă - una sau maxim două funcţie de mărimea grupului. Este suficientă una mică. Dacă nu veţi merge noaptea (total nerecomandat !) nu vor fi necesare baterii de schimb. Ar fi bine totuşi să luaţi un bec de rezervă. Pentru cei ce călătoresc noaptea (treaba lor !) se recomandă lanternele speciale de fixat pe cap (frontanele) care se găsesc tot la magazinele specializate.