Ce punem în rucsac ? Partea a-III-a
Echipamentul individual - continuare
 
 
Continuăm prezentarea listei de echipament individual ...
 
 
11a. Pelerina de ploaie - ploaia este prezentă şi imprevizibilă la munte. Chiar şi în turele scurte pelerina de ploaie nu va lipsi. Se poate improviza şi din folie de plastic (nerecomandat !). Foarte bune sunt cele tip "poncho" care se găsesc la magazinele specializate, şi care au avantajul ca sunt eficiente şi uşoare şi există variante care acoperă si rucsacul. Este un articol pe care nu l-aş mai uita niciodată ! Au fost ieşiri complet ratate din lipsa unei pelerine adecvate.
 
11b. Beţe tracking - recomandat telescopice şi cu amortizor de şoc. Foarte utile în zone accidentate, oferind un punct de sprijin suplimentar, dar şi la coborâre preluând o parte din efortul la care sunt supuşi genunchii. Fiind telescopice, se pot strânge suficient de mult pentru a le agăţa de rucsac în zonele de căţărare unde avem nevoie de ambele mâini libere. Poate fi şi numai unul care este suficient de util.
 
12. Pantaloni scurţi - de preferinţă ceva mai lungi până la (sub) genunchi. Se pot confecţiona uşor dintr-o pereche de blugi tăiaţi, despicaţi puţin în lateral jos. Sunt de preferat pantalonilor scurţi sau lungi din mai multe motive. Cei scurţi ne conferă libertate de mişcare dar nu şi protecţie pe vreme rece sau prin zone cu jnepeniş. Cei lungi sunt în general incomozi. În combinaţie cu jambierele, aceşti pantaloni (sa le spunem trei-sferturi!) vor fi suficient de comozi şi vor oferi protecţie suficientă fără a fi obligaţi mereu să ne imbracăm-dezbracăm după capriciile vremii sau ale traseului.
 
13. Jambiere - un articol mai greu de înţeles pentru începători. Se confecţionează din material impermeabil (fâs sau alt material impregnat) şi au un rol protector împotriva frigului sau zgârieturilor (jnepeniş, stânci). Cele de magazin, oferă şi o prindere sub talpa ghetei, ce asigură şi o protecţie împotriva pătrunderii apei în gheată.
 
14. Şosete - trebuiesc alese cu grijă putând provaca neplăceri (rosături, bătături) care ne pot transforma mersul într-un chin. Pentru drum este suficientă o pereche de şosete subţiri de bumbac. Pe munte însă este de preferat o pereche de şosete flauşate peste care se mai încalţă o pereche de şosete sport - tenis (din cele flauşate în interior şi strânse pe picior). Şosetele flauşate vor fi din cele care nu au tendinţa de a face cute. O astfel de cută poate provoca neplăceri mari în 5-6 ore de mers. Trei perechi flauşate şi doua sport sunt în general suficiente.
 
15. Ghete - sunt piesa de rezistenţă a oricărui excursionist. Dacă în zona joasă a muntelui (până la 1500 m.) ne putem "aventura" cu adidaşi în zona înalta aceştia sunt total contraindicaţi. Sunt recomandate ghete cu talpa plină, bine profilată, dar elastică. Cele cu talpa gen "fagure" în interior cedează foarte repede şi produc mai mult neplăceri. Nu se recomandă cele cu talpa de plastic care nu oferă siguranţa (alunecă uşor!). Un alt argument împotriva adidaşilor este acela ca o gheată ţine mai bine glezna ferindu-ne de eventuale entorse. De asemeni sunt de evitat ghetele cu fete din piele întoarsă care se udă foarte uşor. Magazinele specializate oferă o gamă mare de ghete gândite şi fabricate special pentru munte : talpă specială, impermeabile la apă dar respirabile, confort sporit etc... Cine îşi permite, merită toţi banii !
 
16. Şlapi - sunt foarte utili în perioadele de repaus când ne mai "odihnim" picioarele, pe lângă cort sau cabană, la spălător etc... Mai nou se găsesc sandale speciale care înlocuiesc cu succes şlapii şi pot fi folosite şi la drum (nu la munte !) lucru ce ne ajută şi la eliminarea adidaşilor.
 
17. Adidaşi - sunt recomandaţi pe drum sau în locul şlapilor (dacă puteţi călători în ghete sau şlapi puteţi renunţa la adidaşi - mai grei şi voluminoşi). În funcţie şi de anotimp, vom hotărâ ce încălţări vom lua pe lângă ghete (nu vom pleca în şlapi toamna !).
 
18. Fes - de preferat unul dublu gen "mefisto" sau unul obişnuit dar renunţaţi la moţ (este absolut inutil!). Nu vă lăsaţi păcăliţi de vremea caldă de la şes ! Şi în cele mai calde zile pe munte, seara sau noaptea fesul va fi necesar.
 
19. Batista - una sau doua batiste sunt recomandate şi necesare. Batistele de hârtie sunt o variantă.
 
20. Şapca de soare - una normală cu cozoroc sau gen pălărie (cu boruri) ne fereşte de insolaţie, la fel de periculoasă pe munte ca şi pe "Litoral" (insolaţia !).
 
22. Sac de plastic - este necesar pentru a pune toate hainele în el şi a le feri de umezeală în cazul în care ne prinde ploaia. Mai sunt necesare şi câteva pungi mai mici în care să punem hainele murdare sau ude. Se pot folosi cu succes sacii menajeri.
 
La prima vedere par foarte multe haine groase. Pentru cine nu a dormit în cort la altitudine sau nu l-a prins vremea rece pe munte, ar fi bine să ia lista de bună aşa cum este. Evident există şi varianta modernă de echipament: polar-tech care poate înlocui ceva haine groase (flanea, trening) dar ar fi bine să vă informaţi despre performanţele acestora înainte de a renunţa la hainele groase. Pentru cine nu a mai folosit acest fel de echipament e bine să-l ia ca "bonus" urmând ca la excursia următoare să concluzioneze ce poate acesta înlocui. O parte din echipament poate dispare (cort, sac de dormit, saltea) dacă ne propunem să mergem din cabană in cabană. Este greu în munţii noştrii să faci o astfel de excursie (cabane puţine sau în afara traseelor de interes) şi nici acolo unde ar fi posibil nu putem şti dacă vom găsi locuri libere.