Ce punem în rucsac ? Partea I
La început ...
 
 
 Această întrebare şi-o pun în primul rând cei care nu au mai fost pe munte, sau mai bine zis nu au fost pe munte cu un rucsac în spate. Evident că nu mă refer la un rucsac în care am pus 1/2 l de apă si un măr pentru o ieşire de 2 ore. Mă refer la rucsacul pe care îl vom purta în spate minim 2-3 zile câte 5-6 ore zilnic !
 
Pentru cei cu experienţă răspunsul este aproape instinctiv şi pot citi acest material doar cu titlu informativ !
 
Răspunsul nu este tocmai simplu şi ţine cont de mai mulţi factori : câte zile vom fi pe munte cu rucsacul , cât de lungi sunt etapele zilnice , cât de dificile sunt etapele , câţi membrii sunt în grup , dacă există şi alte variante de cazare (cabane , refugii).
 
 Dar în loc de răspunsuri am formulat alte întrebări care fac parcă şi mai greu răspunsul aşteptat. La aceste întrebări suplimentare, ar fi bine să avem răspunsurile înainte de face bagajele. Asta înseamnă o bună planificare a unei ieşiri (excursii) şi asupra căreia voi reveni în alt articol. Este adevărat că unele aspecte nu le vom ştii oricât de bine vom vrea să planificăm ieşirea. În plus mai există un factor care pe munte este aproape impredictibil : vremea ! Aceasta poate îngreuna sau chiar anula unele etape propuse.
 
 Sugestiile privind echipamentul care este necesar pe munte, se referă la excursiile vară, pentru iarnă fiind nevoie de experienţă şi echipament ceva mai deosebit. Când spun vară, mă refer la perioada din an în care la munte temperaturile nu coboară sub 0 grade Celsius şi evident fără zăpadă.
 O listă completă şi general valabilă, cu ceea ce ar trebui să luăm cu noi pe munte este aproape imposibil de realizat! Şi ca să nu încep cu o negaţie aş vrea să explic şi de ce. Ce anume şi în ce cantităţi luăm depinde de mai multi factori care nu ar trebui ignoraţi : în ce munţi plecăm, câte zile durează, câte persoane formează grupul şi ce experienţă are fiecare dintre aceştia, perioada anului în care se desfăşoară excursia, etc... Altfel riscăm să devenim victimele propriei ignoranţe sau proastei organizări.
 
 Cine a fost măcar odată pe munte ştie că acesta nu e un bulevard asfaltat pe care ne vom plimba agale în şlapi şi cu umbrela sub braţ. O organizare "gândită" nu va ştirbi cu nimic spiritul de aventură şi inedit dar ne va feri în mare parte de situaţii neplăcute, periculoase sau certuri între membrii grupului. Planificarea nu va acoperi toate situaţiile de la faţa locului (vreme, condiţie fizică) dar ne va ajuta să improvizăm mai uşor. Înainte de a începe discuţia referitoare la inventarul din rucsac aş vrea să insist puţin asupra factorilor care spuneam că nu ar trebui ignoraţi şi care au legătură directă sau indirectă cu "inventarul"!
 
 Destinaţia. Este foarte important să ne documentăm foarte exact supra muntelui sau munţilor în care plecăm. Ar fi de dorit (aş înclina să spun obligatoriu!) să ne consultam cu cineva care a mai fost în zonă de curând. Vom putea stabili câteva trasee estimative şi starea acestora (marcaje, dificultate, durată), vom şti ce cabane (refugii) sunt în zonă şi nu în ultimul rând care sunt principalele obiective ce ar trebui vizate (vârfuri, lacuri, chei, etc...). Spun trasee estimative pentru ca sunt multe variabile care ne pot schimba uneori traseele sau ordinea lor. Este recomandat să nu vă propuneţi trasee mai lungi de 5-6 ore mai ales atunci când aveţi tot echipamentul în spate! Durata se poate extinde în cazul unor ture de o zi (cu echipament minim) sau când urmează o zi de pauză. Nu transformaţi placerea de a merge pe munte în chin!!
 
 Durata. Dacă am stabilit cu aproximaţie traseele de urmat, vom putea aprecia şi cât estimăm să dureze excursia noastră. Pentru ieşirile de scurtă durată (maxim 5 zile) sunt multe obiecte care nu sunt strict necesare. Nu trebuie să uităm să adăugăm şi durata drumului până la şi de la destinaţie. Pentru perioadele mai lungi ar fi bine sa ne programăm din start un punct de reaprovizionare (cabană, sat, oraş) cu alimente în special. Este greu să pleci de acasă cu provizii pe 10-14 zile.
 
 Echipa. Iniţial am vrut să scriu "grupul". Ar fi de dorit ca cei ce formează grupul sa fie pe cât posibil o echipă. Echipa de minim 2, 3 persoane (în nici un caz o singură persoană!) îşi gestionează mai bine obiectele de uz comun (cuţit, oală, etc..). Este de dorit ca măcar o persoană din grup să aibă ceva experienţă pe munte. Dacă experienţa este minimă sau nu aţi mai fost în zonă respectivă nu ezitaţi să întrebaţi. Salvamontiştii, cabanierii sau alţi turişti vă vor putea furniza informaţii utile care nu sunt trecute în nici o carte! Nu este nici o ruşine să nu ştii. Dar este periculos să mergi "orbeşte" cu speranţa că te vei orienta la faţa locului.
 
 Perioada. Acest articol se referă în special la excursiile de vară. Vara pe munte este evident cu totul altceva decât vara "de acasă". Nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de temperaturi de 30 grade la câmpie. Muntele are clima lui proprie şi nu ar fi de dorit să ne surprindă echipaţi necorespunzător. O ploaie foarte rece, lapoviţa sau chiar scurte ninsori sunt fenomene normale la munte chiar în plină vară. Este bine de studiat monografia muntelui care ne spune atât temperaturile specifice perioadei care ne interesează cât şi volumul precipitaţii specifice acelei perioade. O perioadă favorabilă în majoritatea munţilor din România este între sfârşitul lui Iulie şi începutul lui August când atât precipitaţiile (mai puţine) cât şi temperaturile (mai ridicate) sunt favorabile. Înainte de a pleca urmăriţi prognoza meteo să vedeţi dacă măcar teoretic vremea va fi favorabilă. Nu uitaţi că o vreme favorabilă în zona în care ne deplasăm nu presupune obligatoriu şi o vreme bună pe munte, dar o vreme nefavorabilă în zonă va produce o vreme şi mai dificilă pe munte. Nu plecaţi la drum pe vreme nefavorabilă. O vreme închisă şi înnorată ne va împiedica să admirăm peisajul, acesta fiind unul din principalele scopuri ale excursiei noastre. O zi sau două de aşteptare va fi de multe ori binevenită chiar dacă vom fi nevoiţi să ne revizuim planificarea iniţială sau chiar să renunţăm la unele trasee.