Piatra Mare 2017
Piatra Mare reprezintă un masiv relativ izolat, foarte aproape de Brașov si Săcele. Cu oarecare indulgență putem spune că seamănă cu Ceahlăul, mai multe variante de urcare, toate convergând către un vârf unic. Cred că abordarea cea mai simplă este din Timișul de Jos, mai exact de la Dâmbul Morii. Fiind la prima experiență în Piatra Mare, am vrut să “împușcăm” doi iepuri dintr-o singură urcare, dar s-a dovedit nu chiar cea mai corectă abordare, dar regândită, a ieșit în final bine.
Chiar la intrarea din șoseaua națională spre “Complexul” Dâmbul Morii, este o parcare unde lăsam mașina. Practic se mai poate avansa câteva sute de metrii cu mașina, dar nu recomand, drumul fiind cam “sfărâmat”. Mergem pe drumul “asfaltat” până la o barieră, de unde începe drumul forestier. La scurt timp, spre stânga, se desprinde poteca ce duce pe traseul “Familial”. La marginea pădurii este instalată o stână “în potecă”, noroc că nu avem drum pe acolo, noi vom continua pe drumul forestier cu intenția de a ajunge la Canionul Șapte Scări.
Vom continua încă ceva timp pe drumul forestier, până la o “amenajare” de tiroliene, de fapt la capătul “de jos”. Poteca părăsește curând valea și urmărește în urcare, malul drept al văii (pe partea stângă cum urcăm). Agățate prin copaci, tirolienele ne vor însoți până la căbănuța de control de la intrarea spre Canion. Fiind prea dimineață, nu este nimeni prin preajma, așa ca vom continua către intrarea în Canion. La intrarea în Canion însa, surpriză ! Intrarea e incuiată cu lanț. După cum arată programul afișat, ar trebui să așteptăm prea mult până la deschidere, așa că reconfigurăm traseul.
Ne întoarcem până lângă căbănuță, de unde se desprinde un traseu ce urcă la cabana Piatra Mare, trecând pe la Prăpastia Ursului. Traseul urcă prin pădure, fără să fie dificil, doar obositor, și trece pe lângă Prăpastia Ursului, o stâncă abruptă, pe care o vom ocoli prin dreapta. Vom urca în continuare până la intersecția cu traseul “Familial” de care ne-am desparțit chiar la începutul traseului. Poteca “comună” acum, continuă prin pădure până în apropiere de poiana în care este situată cabana Piatra Mare. Cabana Piatra Mare nu prea mare, dar curățică, se pare că duce lipsă de turiști cel puțin în timpul săptămânii.
Tot în timpul săptămânii, nu vp așteptați să găsiți ceva de mâncare (din declarațiile cabnierului). Din preajma cabanei putem adminra atât vârful Piatra Mare, Brașovul dar și Ciucasul foarte bine conturat către Est. De la cabană continuăm traseul, intrăm din nou în pădure și vom mai urca puțin. Pădurea se termină în apropierea unor stânci spectaculoase, vom urca “scurt” printre două dintre ele până deasupra lor. Ajungem astfel pe un platou larg și relativ plat, vârful în sine fiind foarte puțin conturat. De pe vârf putem vedea un “abrupt” înspre Nord, unde se vede foarte bine Brașovul.
Spre Vest putem vedea Postăvaru și în continuare spre Sud, Bucegii cu Predealul la poale. Spre Sud putem vedea culmea nu foarte “accidentată” a munților Baiu. De pe platou, poteca continuă spre Sud dar scopul excursiei fiind atins (vf.Piatra Mare) ne intoarcem la cabană. De la cabană vom coborâ pe un traseu ce duce direct la Canion. Coborârea este mult mai abruptă ca traseul pe care am urcat, și mă gândesc că e mai bine că nu am urcat pe aici cum intentionam dimineață. Ajunși la ieșirea din Canion, avem o nouă surpriză neplacută. Un afiș ne anunță că este interzisă coborârea prin Canion.
Cred că mai mult din motive financiare, taxarea făcându-se la intrare, tehnic nefiind mare diferență, deși sigur că e mai ușor să urci decât să cobori, având în vedere ca nu ești asigurat nicicum pe scări. Coborâm pe lângă Canion, pe traseul ce coboară toți cei care străbat doar Canionul. Intrăm în sfârșit în Canion și constatăm că întradevăr e mai bine de parcurs în urcare și de asemeni e bine de parcurs la orele amiezii când luminat de soare, vizibilitatea în Canion este mult mai bună. Canionul Șapte Scări a fost modernizat, de curând cred, toate scările și punțile fiind metalice.
Parcurgerea Canionului nu e simplă dar nici dificilă, nefiind recomandată totusi celor cu “rău de înălțime”. Spre ieșire Canionul se domolește ca pantă și se lărgește, si ne scoate intr-o zonă plată. Mai coborâm încă o dată pe traseul ocolitor până la intrarea în Canion, apoi vom continua coborârea pe lângă intersecția ce merge la Prăpastia Ursului, refăcând de fapt traseul de dimineață în sens invers până la parcare.
Concluzii, dacă e nevoie. Pentru cine nu vrea să “piardă” mai mult de o zi pentru Piatra Mare dar vrea sa parcurgă și Canionul Șapte Scări, e puțin mai “încâlcit”, deoarece Canionul se deschide ceva mai târziu, plus că urcarea pe traseul de la ieșirea din Canion până la Cabana Piatra Mare, este ceva mai abrupt, fară a fi totuși dificil. Exista însă și o variantă, chiar la ieșirea din Canion, care merge către Prapastia Ursului (variantă neverificată de mine) evitând astfel urcușul abrupt. Traseele sunt bine marcate, astfel că orice variantă nu va pune probleme de orientare.
Albumul foto realizat în această tură, se găseşte la : Piatra Mare 2017 (vezi album ...)