Destinaţii - partea a-IV-a
Masivul Ceahlău - este fără îndoială destinaţia favorită a celor din zona Moldovei, atât datorită accesului uşor dar şi a gradului de dificultate scăzut. Fiind uşor de abordat, vom întâlni pe acest munte aceiaşi lume "pestriţă" ca în Bucegi : atât excursionişti care ştiu şi au habar de munte dar şi "pantofari" ajunşi acolo de obicei din plictiseală în staţiunile de la poalele muntelui. Configuraţia generală este uşor de asemănat cu o piramidă gigantică, având în vedere că traseul de creastă (platou) este foarte scurt.
 
Accesul pe platoul Ceahlăului are ca pornire două puncte preferate : staţiunea Durău şi complexul turistic Izvorul Muntelui. Din Durău se urcă pe la cabana Fântânele sau pe la Cascada Duruitoarea iar din Izvorul Muntelui se urcă pe la Poiana Maicilor, Lutul Roşu sau Padina cu Hotar. Ca dificultate toate aceste trasee sunt apropiate, care din ele va fi abordat fiind opţiunea fiecăruia. Deşi un munte mic ca întindere şi ca înălţime, Ceahlăul are însă un "nomenclator" de denumiri impresionant, aproape fiecare stâncă sau vale având denumire distinctă.
 
Cabanele din Ceahlău sunt puţine dar suficiente. Cabanele Fântânele şi Dochia împreună cu cazările ce se găsesc în Durău şi la Izvorul Muntelui, acoperă în general solicitările. Vara şi în special la sfârşit de săptămână acestea devin uneori neîncăpătoare. Posibilităţile de campare sunt limitate, singurul camping organizat fiind în apropierea cabanei Dochia.
 
Munţii Iezer Păpuşa - reprezintă un masiv mai puţin umblat şi cunoscut, fiind poate şi în "umbra" Făgăraşului. Gradul de dificultate a traseelor se încadrează la uşoare tehnic dar obositoare. Configuraţia traseului de creastă este cu aproximaţie sub forma unui semicerc, culmile fiind foarte late gen platoul Bucegilor sau Ceahlău.
 
Accesul se face în principal pe ruta Câmpulung Muscel - cabana Voina cu maşina pe o şosea ce a fost mereu cu probleme, de unde se pot face mai multe trasee dar şi dinspre Făgăraş prin curmătura Brătilei sau din Piatra Craiului. Pe lângă cabana Voina mai există cabana Cuca dar aceasta oferă doar cazare. De asemeni lângă lacul Iezer există un refugiu, dar statutul lui este incert fiind ocupat uneori abuziv de către ciobani. Tot aici, lângă refugiu este şi unul din locurile recomandate de campare.
 
Nu aş vrea să fiu nedrept sau să descurajez pe cei ce vor să ajungă pe aceşti munţi, dar pentru mine aceştia intră în categoria munţilor ce merită văzuţi măcar odată dar cam atât. Repetarea excursiilor în aceşti munţi se merită probabil pentru cei ce ajung uşor aici sau ca "variaţiune" ! Nu aş vrea să-i supăr nici pe cei ce vin foarte des la cabana Voina, cu căţel şi purcel, dar care au mai puţină legătură cu excursiile pe munte şi mai mult cu statul la munte gen valea Cerbului din Buşteni.