Ce punem în rucsac ? Partea a-V-a
Echipamentul comun - continuare
 
 
12. Prosop - atât de faţă cât şi unul mai mic de picioare. Câte unul din fiecare e suficient. Pentru grup sau o parte din el, este necesar şi câte un prosop subţire de bucătărie (nu cântăreşte mult şi nu are rost să umplem de pete de mâncare prosopul de faţă!). Pentru un grup mai numeros sau din alte motive se poate să-şi ia fiecare prosopul lui.
 
13. Bidon de apă - sunt de preferat PET-urile de 1/2 litri, câte 3-4 de fiecare persoană funcţie şi de câtă apă se găseşte pe traseu. Evident nu este necesar să le umplem pe toate într-o zonă cu apă suficientă.
 
14. Ac şi aţă - necesare în activităţile de întreţinere pentru şosete, cort, sac de dormit, etc... E de preferat un ac mai mare. E foarte util, o mică ruptură poate transforma rapid într-o ruptură mare ce va face cortul sau sacul de dormit inutilizabil !
 
15. Săpun - este suficient unul la mai multe persoane, pus într-o săpunieră sau chiar pungă de plastic.
 
16. Pastă de dinţi - este suficient un tub la mai multe persoane.
 
17. Medicamente - aici se poate face o listă foarte mare. Vom încerca să ne rezumăm la un minim care sa acopere cele mai uzuale situaţii. Vom lua câte un medicament pentru răceală (paracetamol, aspirină), pentru indigestii şi dureri de burtă (metaclopranid, saprosan), pentru dureri de cap (antinevralgic), pentru rosături (saprosan praf, pansamente "urgo"), fesă sterilă, leucoplast, spirt medicinal, eventual un antibiotic cu spectru larg. Oricum în cazul unor afecţiuni altfel decât uşoare este recomandat sa căutam cel mai apropiat punct de prim ajutor !
 
18. Bărdiţă - este necesară doar dacă vă propuneţi să faceţi foc de lemne în mod regulat. Este utilă şi la bătut cuiele de la cort. Căutaţi una cât mai mică si uşoară. Eu personal am renunţat de mult la acest accesoriu.
 
20. Detergent - nu este absolut necesar. Poate fi înlocuit de săpun dar o punguţă mică e uşor de cărat şi ne ajută să nu rămânem fără săpun. Şi vasele (vesela) sunt cam greu de spălat cu săpun.
 
21. Şampon - câteva pliculeţe sau într-o sticlă de plastic mai mică pentru excursiile ce depaşesc o săptamână.
 
22. Documente - un document de identitate (pentru fiecare!), o legitimaţie (daca e necesară !), permis de conducere (dacă e necesar - evident şi actele maşinii !). Ar fi bine ca fiecare membru al grupului să aibă o listă completă cu toate obiectele care se găsesc în rucsacul lui. În acest fel va putea verifica rapid dacă nu a uitat sau pierdut ceva ori de câte ori se strâng bagajele !
 
23. Borsetă de brâu - sau simplu, este necesar mai ales atunci când suntem pe lângă cabane sau în ture scurte. Vom ţine în el actele şi mai ales banii. Nu riscaţi să-i ţineţi în cort indiferent cât de bine i-aţi pus (ascuns !). Deşi destul de rare, există cazuri în care se mai fură, şi riscaţi să rămâneţi fără nici un ban.
 
24. Deodorant - de preferat unul mic , solid care e ceva mai uşor şi mai mic decât un spray.
 
25. Cărţi de joc - pot fi foarte utile în perioadele de odihnă sau când vremea ne "ţine" în cort sau în cabană.
 
26. Unghieră - sau o forfecuţă pentru unghii. Indiferent de durata excursiei este bine venită.
 
27. Diverse - aici încadrăm câteva mici accesorii necesare uneori. O rola mică de scoci, câţiva metri de şnur sintetic (pentru ancorare sau întins rufe la uscat), o bucată de 1/2 - 1 m de sârmă (nu se ştie niciodată la ce e bună!), 1-2 ace de siguranţă, 5 - 6 m de semicoardă (sau cordelină) de alpinism.
 
28. Telefon mobil - util pentru a ţine legătura cu familia şi eventual în cazuri de urgenţă (Salvamont ). De fapt cred că deja a intrat de mult în cultura noastră şi nu ne mai putem despărţi de el. Nu uitaţi încărcătorul !
 
29. Cremă de ghete - una mică cu tot cu burete de uns, împachetată bine. Necesară pentru a ne ţine ghetele "în formă" bună. Pentru a nu lua mai multe (neagra, maro) puteţi lua una incoloră.
 
30. Cremă de faţă - sau/şi cremă anti-radiaţiei solare. Deşi foarte dorită, o zi însorită pe munte poate produce arsuri destul de grave la nivelul pielii.